Care este diferenta intre hard disk ssd si sata ?

sata-ssd

 

 

Până de curând, cumpărătorii de calculatoare au avut foarte puține optiuni de a alege  in ce tip de stocare sa aleaga. Daca ati cumparat un ultrabook sau ultraportabil, ai avut probabil un hard disk solid-state drive „SSD” ca unitate principală. Orice alt tip de desktop sau laptop a avut o unitate de hard disk HDD SATA. Acum, puteți configura sistemul dvs. fie cu un SATA, SSD, sau, în unele cazuri ambele. Dar cum alegi? Vom explica diferențele dintre SSD și SATA, precum și avantajele si dezavantajele ambelor pentru a vă ajuta sa luati o decizie cand contractati un server dedicat sau virtual.

Hard disk de filare tradiționale (SATA) este stocarea nevolatilă de bază pe un computer. Asta, nu „dispar si nu se sterg” ca datele de pe memoria sistemului atunci când opriți sistemul. Hard drive-urile sunt, în esență discuri de metal cu un strat magnetic. Acest strat stochează datele. Un cap de citire / scriere pe un brat accesează datele în timp ce discurile se rotesc într-o incintă hard-disk.

La hard diskurile  SSD face acelasi lucru (de exemplu, salvarea datelor în timp ce sistemul este oprit, pornirea sistemului, etc.), ca un HDD, dar în loc de un strat magnetic pe partea de sus a discului, datele sunt stocate pe memoria flash interconectate cu cipuri care păstrează datele chiar și atunci când nu există nici o o sursa de energie. Hardurile SSD  pot fi fie instalate permanent pe placa de baza a sistemului (cum ar fi pe unele laptop-uri mici si ultrabook-uri), pe un card PCI / PCIe (în unele stații de lucru high-end), sau într-o cutie care este de dimensiuni, formă, precum și cu fir pentru conectarea slotului pentru un laptop sau desktop hard disk. Aceste cipuri de memorie flash diferă de memorie flash din dispozitivele USB în tipul de accesare și viteza memoriei. Asta e subiectul unui tratat tehnic complet separată, dar este suficient să spunem că memoria flash din SSD-uri este mai rapid și mai fiabil decât memoria flash din dispozitivele USB. Hard diskurile SSD sunt, prin urmare, mai scumpe decât dispozitivele USB pentru aceleași capacități.

 

Avantaje și dezavantajele
Atât SSD-urile cat si  HDD-uri SATA  face același functii de stocare. Întrebarea este, ce este diferența, și de ce ar cumpara un utilizator un ssd? va scriem in exemplele de mai jos:

Pret:  SSD-urile sunt mai scumpe decât HDD-urile normale SATA  în ceea ce privește dolari per GB. Pentru intern unitatea aceeași capacitate formularul de factor 1TB 2.5 inch, veți plăti aproximativ intre 60 de dolari la 75 de dolari pentru un SATA, pe cand un SSD dubleaza suma intre  130 dolari la 150 dolari. Asta se traduce în 7 cenți pe gigabyte pentru HDD SATA  și 14 de cenți pe gigabyte pentru SSD. Deoarece HDD-uri  SATA sunt mai vechi, tehnologii mai stabile, ee vor rămâne mai puțin costisitoare pentru viitorul apropiat.

Viteze si performanta

 

ssd-sata-hdd

 

In schema de mai sus am testat cu citire secvențială și scriere. Unele procesoare de stocare scrie secvențial, chiar daca scrierile originale sunt aleatoare, deci este interesant a vedea cum discurile pot sa facă față uni scenariu mixt de citire / scriere.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *